Vanligaste frågorna från företag

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi får från företag.

1. Vilken är den mest kostnadseffektiva åtgärden för att energieffektivisera?

Svar: Det går inte att ge ett generellt svar på frågan utan beror på de unika förutsättningarna för just ditt företag. Vi besöker dig gärna för att föreslå kostnadseffektiva åtgärder i ditt företag. Vanligen går det att göra besparingar utan att lägga ned en enda krona, tex genom att stänga av belysning, ventilation och annan utrustning när verksamheten inte är igång. Andra åtgärder kan kosta lite men snabbt tjänas igen då de innebär en lägre energikostnad, t.ex.

2. Hur tar jag reda på energianvändningen i mitt företag?

Svar: Tänk igenom vilken typ av energi du använder av el, fjärrvärme, andra bränslen för uppvärmning och/eller drivmedel till fordon. Statistik för elanvändningen finns ofta på fakturan, om det inte gör det kan du logga in på mina sidor hos ditt elnätsbolag. Ett tips för att få koll på onödig elanvändning är att göra en nattvandring när verksamheten inte är igång. Då kan du upptäcka belysning, påslagna maskiner och ventilation som står på i onödan. Det kan du även även göra digitalt genom att kolla på timvärdesstatistik på mina sidor hos ditt elnätsbolag.

3. Vad kan mitt företag vinna på effektiviseringar?

Svar: Genom att minska energianvändningen minskar också kostnaderna för energi. Då får ni pengar över till annat och blir mer konkurrenskraftiga, samtidigt som ni skonar miljön och klimatet. Genom att anpassa belysning och ventilation till verksamheten får ni en bättre inomhusmiljö, vilket gynnar både personal och kunder.

Läs mer om vad vi kan hjälpa ert företag med här på vår webbsida

4. Hur kommer jag vidare efter ett besök av er?

Svar: Efter besöket lämnar vi förslag på kostnadseffektiva åtgärder för energibesparing. Ni väljer själv om ni vill gå vidare med något av förslagen. Gör ni det kan vi vara ett fortsatt bollplank när ni tar in och utvärderar offerter. Vi ger också tips och råd på hur ni själva kan följa upp er energianvändning, så att ni snabbt märker när något förändras.

5. Kan ni ge konkreta tips på hur jag kan energieffektivisera min restaurang?

Svar: Javisst, det gör vi bäst genom att besöka din restaurang för att kolla på dina unika förutsättningar. Generella tips är att släcka ner all belysning vid stängning och att installera närvarostyrning i utrymmen där ni sällan vistas i, som lagret och på toaletter. Det innebär att det bara är tänt när någon befinner sig i rummet.

Se också över ventilationens drifttider, när ingen vistas i lokalerna kan ventilationen ofta stängas av helt eller delvis genom att luftflödet kan minska kraftigt. Kolla med din fastighetsskötare.

Andra stora energianvändare är spisar, ugnar och stekbord. Går det att stänga av några under vissa perioder? Kylar och frysar använder också mycket energi så se över hur de används. Kanske är någon väldigt gammal eller rent av överflödig? Dricka-kylar kan bevara kyla ganska många timmar så stäng av dem med en timer vid stängning och låt dem starta igen cirka en timme före öppning. Drickan kommer vara väl kyld när första gästen kommer.

Ring upp mig