Laddstolpar

Allt fler laddstolpar installeras i Sverige på allt från parkeringar hos bostadsrättsföreningar, köpcenter, tågstationer och villaägare. En av de största fördelarna med ett elfordon är att du kan ladda bilen när den står parkerad. Du som bostadsrättsförening eller företag kan söka stöd från Naturvårdsverket via Klimatklivet (länk) på upp till 50 procent av investeringskostnaden.

I dagsläget finns två typer av laddeffekter: normal- och snabbladdning. En normalladdning har en effekt under 22 kW och snabbladdningen drar mer än 22 kW. När du bestämt dig för att installera en laddstolpe är det viktigt att du funderar på hur länge bilen ska stå parkerad.

Har du möjlighet att ladda den över natten räcker det att installera en laddstolpe för normalladdning. Om parkeringsplatsen redan har el framdragen för motorvärmare är det relativt enkelt att ta bort den och ersätta med en laddare för ditt elfordon. Med el och fundament på plats blir detta billigare än en helt ny laddstation. Olika bilar har olika kontakter, men nu har EU bestämt att Typ 2-kontakten ska vara standarden för normalladdning i EU.

Energi- och klimatrådgivningen i Stockholm har i ett projekt sponsrat av Klimatklivet tagit fram följande informationsfilm och annat matnyttigt material. Mer information finns på fixaladdplats.se


Lästips
Energimyndigheten - Råd vid installation av laddstation
LaddInfra Öst - Informationsmaterial för laddstationer i Östra Mellansverige
Naturvårdsverket - Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet*

*Klimatklivet kan ej sökas av privatpersoner

Ring upp mig