Transporter

En tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från trafiken. För att begränsa klimatpåverkan behöver staten, regioner, kommuner och medborgare hjälpas åt för att vi ska kunna transportera oss på klimatsmarta sätt. Idag finns många bra sätt att resa med låg klimatpåverkan. Gå eller cykla när du inte ska så långt och ta buss eller tåg när du ska resa längre sträckor. På de här sidorna kan du läsa om olika hållbara sätt att transportera dig på.

Hållbara restips

Våra kroppar är gjorda för rörelse, men många av våra vardagsrutiner består i att sitta: i trafiken, vid skrivbordet eller framför skärmen. Genom att transportera dig på ett aktivt sätt, som promenader och cykling, stärker du ditt hjärta och får bättre hälsa samtidigt som det har positiva effekter för miljön och din plånbok. Här får du tips på hur du kan få in mer aktiva transportsätt i din vardag.

  • Träna till träningen! Se det som din uppvärmning att cykla, gå eller jogga till gymmet eller träningen.
  • Tar du bilen för att det är långt till busshållplatsen eller tågstationen? Se det som tid för vardagsmotion så slipper du kostnad för bränsle och parkering och får vardagsmotion på köpet.
  • Be din arbetsgivare att underlätta för dig att ta cykeln till jobbet, t.ex. genom att ordna en säker och väderskyddad parkering för cyklar och/eller att skaffa dusch och omklädningsrum.
  • Be din arbetsgivare att underlätta för dig att ta cykeln i jobbet, t.ex. genom att skaffa tjänstecyklar.
  • Handla lokalt så kanske du till och med kan ta cykeln till affären och slipper åka långt till en stormarknad. PRO’s årliga prisundersökning visar att en matkasse som i snitt kostar 761 kr i en stormarknad i genomsnitt kostar 57 kr mer i en mindre lokalbutik. Har du långt till stormarknaden kanske dina drivmedelskostnader är högre än den besparing du gör på maten.
  • Går mycket tid åt till att skjutsa barnen? Är ni flera i ert område som ska till samma skola eller träning kan föräldrar turas om att lämna och hämta barnen. Är det nära kan ni gå eller cykla, är det lite längre kan ni ta bussen eller samåka.

Ring upp mig