Solceller, en lönsam investering

Energimyndighetens prognoser visar att solkraften kommer att fyrdubblas mellan 2018 och 2022. Ju tidigare du hoppar på utvecklingen desto mer har du att spara, både på bankkontot och i dina klimatutsläpp. Och vem kan säga nej till en framtid med gratis elkonsumtion?

En solcellsyta på 30 kvadratmeter ger upp till 5 000 kilowattimmar på ett år och täcker behovet av hushållsel för en familj med två barn. Efter 10 till 12 år har du fått tillbaka de pengar du investerat vilket motsvarar en avkastning på 8 till 10 procent.

Vem kan installera solceller?

Har du ett tak som vetter mot öst, syd eller väst, som rymmer minst 30 kvadratmeter solceller, inte skuggas allt för mycket och som inte är kulturmärkt? Då har du goda förutsättningar att installera solceller på taket. Du kan också söka investeringsstöd som täcker 20 procent av kostnaden.

Bra effekt trots kyla

Du kan få god effekt av solen från mars till oktober. Dessutom är solcellerna effektivare ju kallare det är ute. Överskottet på el under sommaren köps upp av ditt elbolag. Under vintern när solen inte räcker till köper du el från ditt elbolag. För varje kilowattimme du säljer får du även en skattereduktion på 60 öre.

Fråga energi- och klimatrådgivningen

Energi- och klimatrådgivarna är en helt gratis kommunal tjänst som hjälper dig att komma igång med solcellsplaneringen. Vi svarar på dina frågor kring lönsamhet, förutsättningar och bidrag. Välkommen att höra av dig med dina frågor till energiradgivning@uppsala.se eller på tfn 018 - 727 47 24

Webbinarium om solel


Nedan finns en inspelning från när energi- och klimatrådgivarna höll ett webbinarium om solel i juni 2020.

Ring upp mig