Småhus

Många har funderingar kring hur de skall kunna minska sina kostnader och klimatpåverkan genom att energieffektivisera sitt boende. Första steget som vi rekommenderar är att se över sitt användande/brukande där det oftast är inga, eller väldigt låga investeringar som krävs, för att kunna minska sina kostnader rejält. Några frågor att ställa sig: vad har vi för innetemperatur? Fungerar uppvärmningen som tänkt? Är våra fönster/dörrar täta? Hur varmt varmvatten har vi? Har vi lock på kastrullerna? mm.

Efter att man tittat på brukandet så kan man fortsätta och se över installationer som ventilation och värme samt klimatskalet. Klimatskalet innefattar yttertak, väggar, fönster och dörrar men även grundläggningen. Klimatskal läcker men kan begränsas i stor omfattning, läckande klimatskal kan märkas som kalldrag från fönster etc.

Genom att förbättra klimatskalet kan du välja ett mer anpassat uppvärmningssystem som annars skulle bli överdimensionerat om du bytte det innan åtgärder på klimatskalet optimerats.

Vill du räkna på ditt hus kan du gå in på Energikalkylen som Energimyndigheten har tagit fram för dig som bor i småhus eller lägenhet. Där kan du få råd och tips som är skräddarsydda just för dig.

Ring upp mig