Att anlita hantverkare

Ska du anlita en hantverkare eller installatör för att exempelvis tilläggsisolera taket eller installera solceller på ditt tak? Då finns det några saker att tänka på. Hallå konsument är en oberoende rådgivning via konsumentverket. De har sammanställt information och har en checklista med vad du behöver tänka på för att det ska bli bra för både dig och hantverkaren.

Tänk på det här innan du anlitar en hantverkare

Har du tagit beslutet att anlita en hantverkare eller installatör för att exempelvis tilläggsisolera taket eller installera solceller på ditt tak så finns det några saker att tänka på. Här har Uppsala kommuns konsumentrådgivare sammanställt några tips.

  • Ta in offerter från olika företag. Jämför priser och vad som ingår i arbetet. Ta gärna i minst tre offerter.
  • Be om referenser till tidigare kunder. Då blir det lättare för dig att få en uppfattning om kvaliteten på arbetet och om allting var bra i övrigt. Ex. fungerade kommunikationen, blev arbetet klart i tid och åtgärdades eventuella fel snabbt.
  • Var extra tydlig med vilket arbete som ska göras. Det kan tyckas petigt, men det är viktigt att du förklarar exakt vilket resultat du förväntar dig. Hantverkare är just hantverkare. De är inte tankeläsare.
  • Skriv ett avtal. Muntliga avtal gäller, men det blir svårt att i efterhand visa vad ni kom överens om. Använd gärna Hantverkarformuläret-17. Du hittar det på Om boende. Väljer ni att skriva ett eget avtal är det viktigaste att ni får med vad som ska göras, när arbetet ska vara klart och hur mycket det får kosta. Skriv också in ett vite, beräknat per vecka. Om arbetet skulle bli försenat får företaget betala vite till er.
  • Betala inte i förskott! Kom överens om att du betalar när arbetet är färdigt och kontrollerat. Om du inte är nöjd med arbetet har du rätt att hålla inne pengarna som det kostar att fixa till felen.

Kontakta konsumentrådgivningen

Har du fler frågor om att anlita hantverkare eller har råkat ut för problem? Då kan du kontakta din kommunala konsumentrådgivare. Du hittar kontaktuppgifter på din kommuns webbplats och på webbplatsen Hallå Konsument. Alla kommuner i Uppsala län erbjuder konsumentrådgivning.

Gå till webbplatsen Hallå konsument  som ger oberoende rådgivning via konsumentverket. Här har dem  sammanställt information och en checklista om vad du ska tänka på

Att anlita en hantverkare av Konsumentverket

Ring upp mig