Laddstolpar

Allt fler laddstolpar installeras i Sverige på allt från parkeringar hos bostadsrättsföreningar, köpcenter, tågstationer och villaägare. En av de största fördelarna med ett elfordon är att du kan ladda bilen när den står parkerad.

I dagsläget finns två typer av laddeffekter: normal- och snabbladdning. En normalladdning har en effekt under 22 kW och snabbladdningen drar mer än 22 kW. När du bestämt dig för att installera en laddstolpe är det viktigt att du funderar på hur länge bilen ska stå parkerad.

Har du möjlighet att ladda den över natten räcker det att installera en laddstolpe för normalladdning. Om parkeringsplatsen redan har el framdragen för motorvärmare är det relativt enkelt att ta bort den och ersätta med en laddare för ditt elfordon. Med el och fundament på plats blir detta billigare än en helt ny laddstation. Olika bilar har olika kontakter, men nu har EU bestämt att Typ 2-kontakten ska vara standarden för normalladdning i EU.

Energi- och klimatrådgivningen i Stockholm har i ett projekt sponsrat av Klimatklivet tagit fram följande informationsfilm och annat matnyttigt material. Mer information finns på fixaladdplats.se


Vill du ha fler råd kan du gå in på Energimyndighetens sida, de har guider anpassade för privatpersoner och fastighetsägare, bostadsrättsföreningar. Laddinfra Öst har även de informationsmaterial om infrastruktur, betalningsmodeller etc.

Är du representant för en bostadsrättsförening eller företag? Då kan du söka stöd till laddningsstation via Klimatklivet. Stödet ges med högst 50 procent av investeringskostnaden. För laddningsstationer för normalladdning får stödet inte uppgå till mer än 20 000 kr per laddpunkt. Läs mer på Naturvårdsverkets sida. Klimatklivet vänder sig inte till privatpersoner, dessa har möjlighet att istället söka ROT-avdrag för installationen.

Sidor där du kommer åt att se var du kan ladda din elbil är exempelvis http://crowdcharging.se/http://uppladdning.nu/Map.aspx, eller www.eniro.se där du lätt kan tända ett lager för laddstationer.

Ring upp mig